El mindfulness en psicoteràpia

El mindfulness, una pràctica mil·lenària provinent de les tradicions orientals, ha trobat un lloc destacat a l’àmbit de la psicoteràpia contemporània. Des que el 1975 va aparèixer el primer ariticle sobre mindfulness l’interès i la investigació sobre els seus beneficis, així com les seves aplicacions en l’àmbit clínic no han deixat de créixer. Diversos corrents terapèutics han integrat aquesta tècnica dins de les seves estructures i programes, reconeixent-ne els beneficis tant per a la salut mental com física dels individus.

Entre les teràpies que incorporen el mindfulness de manera integral o en alguns dels seus components hi ha la psicoteràpia Gestalt, Teràpia Dialèctic-Conductual (TDC), la teràpia d’Acceptació i Compromís, la teràpia Breu Relacional, la teràpia cognitiva basada en mindfulness (MBCT) i la Reducció de l’Estrès basada en Mindfulness (MBSR). Aquestes modalitats terapèutiques no reconeixen només la importància de l’atenció plena en el procés de canvi, sinó que la utilitzen com una eina fonamental per abordar una varietat de trastorns mentals i físics.

L’aplicació del mindfulness ha demostrat ser efectiva en el tractament de condicions com l’estrès, la depressió, els trastorns d’ansietat, les conductes alimentàries desordenades i el maneig del dolor. La seva versatilitat s’estén fins i tot a quadres emocionals vinculats a malalties com el càncer, oferint una perspectiva holística que aborda tant els aspectes psicològics com els físics de la salut.

En fomentar la consciència plena en el moment present, el mindfulness en psicoteràpia no només promou i ajuda a l’autoregulació emocional, és a dir, l’habilitat que tenim per reconèixer, comprendre i controlar les emocions, sinó que també potencia la capacitat dels individus d’enfrontar els desafiaments quotidians amb una actitud més equilibrada i resilient. Són ja moltes les aproximacions psicològiques que entenen que moltes vegades el sufriment no ve només d’allò que ens passa sinó de com ens relacionem amb l’experiència, sigui externa o interna (els nostres pensaments i sentiments). En aquest sentit, la inclusió de pràctiques mindfulness a les teràpies modernes, que com a terapeutes oferim, representa un valuós recurs per a la millora integral del benestar psicològic i físic dels que busquen suport terapèutic a la nostra consulta.

Pots ampliar informació als següents articles:

Vásquez-Dextre, E. R. (2016). Mindfulness: Conceptes generals, psicoteràpia i aplicacions clíniques. Revista de Neuropsiquiatria, 79 (1), pàgines 42 – 51

Mª A. Pérez i L. Botella (2006). Consciència Plena (Mindfulness) i Psicoteràpia: concepte, avaluació i aplicacions clíniques. Revista de Psicoteràpia XVII (66/67), pàgines 77-120

La Teràpia Gestalt vista des del mestre del cor

La Teràpia Gestalt vista des del mestre del cor

En teràpia Gestalt parlem que el canvi de consciència es dóna a través del “adonar-se”, un procés que és “aquí i ara”, sempre canviant, evolucionant i transcendint-se a si mateix. Aquesta ampliació de la consciència és gradual a mesura que s'avança a la teràpia...

Alliberant la teva vida de la por per abraçar l’amor

Alliberant la teva vida de la por per abraçar l’amor

Al remolí de la vida moderna, què passa quan tries viure amb autenticitat i en sintonia amb tu mateix? En aquest moment, et converteixes en un revolucionari de la teva pròpia existència, desafiant les múltiples pressions que ens empenyen a seguir patrons i ideals...